Puusukset ja hanget ja auringonpaiste (+ tervausohje)

Mikäpä se on parempaa ajanvietettä aurinkoisena talvipäivänä kuin ottaa puusukset alle ja lähteä suksimaan tuntitolkulla umpihankeen. Näillä reissuillahan yhtä olennaisessa osassa on hyvä ruoka, ja kyllä tälläkin kertaa kelpasi nautiskella laavulla hernekeittoa ja jälkiruuaksi nokipannukahvit Fazerin sinisen kera.

Puusukset ovat umpihangessa siitä hyvät, että ne kantavat paremmin - ei siis tarvitse rämpiä eteenpäin polven korkeudelle hankeen uponneena. Parastahan on vielä se, että kirpputorilta voi tehdä loistolöytöjä ja bongata puusuksia muutaman kymmenen euron hintaan. Tavallisen suksen pito- tai luistovoiteen sijasta puusukset voidellaan tervalla.

Puusuksien tervaaminen 

Pohjan on oltava kuiva ja puhdas. Tervaa ja tärpättiä sekoitetaan noin 50/50 -suhteella, riippuen tervan paksuudesta (tärpätti tekee tervasta juoksevampaa). Seos levitetään leveällä pensselillä suksien pohjiin. Suksen pohjassa olevaa tervaa kuumennetaan kosaanilla, kuumailmapuhaltimella tai nuotiolla niin, että terva kiehahtaa (älä kuitenkaan polta suksea!). Terva hangataan puuvillaliinalla tms. ja käsittely toistetaan useita kertoja pohjatervan määrästä riippuen: pensselillä tervaa pohjiin, kuumennus ja pyyhintä. Jos suksien pohjat ovat alkujaan olleet kuivat, on käsittely hyvä tehdä viisikin kertaa. Tervattu pinta suojaa puuta, ja suksi se luistaa ja pitää paremmin.Kuvat ovat hiihtoretkeltämme Kuorsalon saaristomaisemissa, puusuksilla tietenkin!


Kauniita talvipäiviä toivotellen,
Kia


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Retkellä Helsingissä: Lammassaari ja Kuusiluoto

Upea Norja: Bollmansveien ja Falsnestinden (1059 m)

Vaakkoin ulkoilualue - helmi Nuuksion kansallispuiston kupeessa