Upea Norja: Bollmansveien ja Falsnestinden (1059 m)

Vaikka ulkona nukkuu sikeästi, nukutti sitä myös Käsivarren erämaavaelluksen - ja saunan ja hyisessä Kilpisjärvessä uimisen! - jälkeen Kilpisjärven hotellilakanoissa. Hyvin nukutun yön ja maukkaan hotelliaamupalan jälkeen lähdimme autolla kohti Norjan Skibotnia. Kohteenamme oli Bollmansveien, Falsnes-vuoren kupeessa kohoava Russeveieniksikin kutsuttu Lyngenin puolustuslinja, jonka puolalaiset, jugoslavialaiset ja venäläiset sotavangit rakensivat toisen maailmansodan aikana. Reitin varrella on useita infotauluja, joissa kerrotaan sekä puolustuslinjan rakennuksen että Norjan historiaa toisessa maailmansodassa Saksan valloituksen jälkeen. Kohde on siis upean luontosta lisäksi hyvä kohde myös historiasta kiinnostuneille.
Reitti Bollmansveienia pitkin vanhalle sota-ajan bunkkerille on hiukan reilu 10 kilometriä ja reitti on helppokulkuista polkua, joka nousee 550 metrin korkeuteen. Maisemat Lyngenin vuonoille ovat mielettömän upeat! Bunkkerin sisälle pääsee istuskelemaan ja söimmekin siellä eväsleipäset (voi sitä surua, kun evässuklaat olivat jääneet hotellille).

Bunkkerilta puolestaan on pääsee kipuamaan Falsnestindenille, joka kohoaa 1059 metriin ja matkaa bunkkerilta on 1,3 kilometriä. Nousu on todella jyrkkä ja paikoin haastava kivisen reitin takia (irtoavia kiviä varoessa ja väistellessä). Joskin on sanottava, että siinä missä me paikoin kipusimme jyrkkää nousua lähes polvillamme, harppoi paikallinen norjalainen koiransa kanssa suorilla jaloin ohitsemme - nousu on siis täysin aloittelijallekin sopiva!

Falsnestindeniä emme aivan huiputtaneet, sillä kilometrin korkeudessa olimme täysin sumussa ja tuuli oli jäätävä. Näkyvyys oli noin 40 cm eikä tuulen takia voinut kulkea pystyssä, joten totesimme viisaimmaksi kääntyä takaisin, kun emme olisi maisemista kuitenkaan päässeet nauttimaan. Alasmeno olikin paljon nousua raskaampaa, ja lähes pyllymäkeä laskimme alas jyrkimmät kohdat.

Rakkaus vuoria kohtaan syveni entisestään - on kyllä luonto upea.

-Kia

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Retkellä Helsingissä: Lammassaari ja Kuusiluoto

Vaakkoin ulkoilualue - helmi Nuuksion kansallispuiston kupeessa