Upea Hailuoto ja Bättre Folk Festival


Bättre Folk on ehdottomasti festivaaleista parhain niin musiikki- ja kirjailijaedustuksensa mutta myös sijaintinsa puolesta - upean Hailuodon Marjaniemen merimaisemissa majakan kupeessa kelpaa todella festivaalikansan palloilla. Bättre Folk kuvaa olevansa uuteen musiikkiin ja kirjallisuuteen erikoistunut ihmeellinen kulttuurifestivaali, ja villapaitoihin ja -pipoihin sonnustautunut festarikansa voikin musiikin ja kirjailijoiden kuuntelun lomassa nautiskella paikallisen Hailuodon panimon oluista sekä yhtälailla paikallisen Kujalan tilan antimista.

Marjaniemi sijaitsee Hailuodon läntisimmässä päässä, saaren halki kulkevan tien päässä. Se on edelleenkin Perämeren keskeinen kalastussatama ja huokuu vanhan kalastajakylän tunnelmaa. Hailuotolainen villapaita olikin yksi eniten vastaantulevista pukeutumistyyleistä. 


Hailuotoon pääsee lautalla Oulunsalosta, joka sijaitsee noin kolmenkymmenen kilometrin päässä Oulusta ja noin viidentoista kilometrin päästä Oulun lentokentältä. Lautta Oulunsalosta Hailuotoon vie noin parisenkymmentä minuuttia. Hailuodon puolella Kalasatamasta Marjaniemeen on matkaa 30 kilometriä ja sen taittaa upeissa maalaismaisemissa. Niitä hirsitaloja ja kangasmetsää saikin ihastella! 


Festivaalilla suuressa roolissa on myös telttailu Skog Campingissa, jossa ruuat valmistuvat trangialla ja punaviini maistuu kuksasta, samalla taustalla soidessa naapuritelttailijoiden yhteislaulu kitarasäestyksellä. Heinäkuun puolivälissä Hailuodon leveyspiirillä on vielä niin valoisaa, ettei yö hämärry kuin hiukan.
Marjaniemessä majakan kupeessa kulkevat leveät pitkospuut, joita pitkin on mukava kuljeskellä välillä rantaan poiketen. Koko saari on kuin yksi iso hiekkadyyni, joten hiekkaranta jatkuu silmänkantamattomiin - vaan ei tällä kertaa kylmä Perämeri houkuttanut uintiretkelle. Marjaniemen historiallinen majakka puolestaan on rakennettu vuonna 1871, ja luotsaustoiminta Marjaniemessä jatkuu edelleenkin.


Festivaaliaktiviteetteihin kuului toki kortin peluun lisäksi muun muassa leivänheiton mestaruuden selvittäminen.

Festivaalista johtuen me emme ennättäneet tälläkään kertaa tutustua Hailuotoon kuin Marjaniemestä, mutta käymisen arvoinen olisi Hailuoto muunakin ajankohtana!

-Kia

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Retkellä Helsingissä: Lammassaari ja Kuusiluoto

Upea Norja: Bollmansveien ja Falsnestinden (1059 m)

Vaakkoin ulkoilualue - helmi Nuuksion kansallispuiston kupeessa